Category: Intervjuer | 2014-10-19 | 18:57:55

Intervju med Sydsvenskan

För några veckor sedan blev jag (Jessica) uppringd av tidningen Sydsvenskan som ville höra lite hur jag ser på artisters koppling till sociala medier nu för tiden. Artikeln är vääldigt lång så jag publicerar det första ur artikeln och delen som handlar om Justin. Längst ner på sidan hittar ni en länk till artikeln om ni vill läsa hela!
 
Det var en krönika av den amerikanska megastjärnan Taylor Swift som fick mig att börja fundera. I texten, som publicerades i somras i Wall Street Journal, gav Swift sin syn på tillståndet i musikbranschen förr, nu och i framtiden.

Ett tidens tecken hon tog upp, var autografen. Rättare sagt - frånvaron av autografer.
"Den enda souvenir kidsen vill ha numera är en selfie", menade Taylor Swift.
Det var intressant. Var autografen, sedan länge en klassisk ingrediens i artist-fan-relationen - rentav död?

Sedan iphonen med omvänd kamera lanserades har jag inte blivit ombedd att skriva en enda autograf, slog Taylor Swift fast.
Och, fortsatte sångerskan:
I framtiden kommer artister att få skivkontrakt för att de har fans, inte tvärtom som tidigare.

Det finns förstås ingen statistik på att autografer slutat vara relevanta för dagens fans. För många yngre artister har de små namnteckningarna aldrig haft någon större betydelse. Deras publik har inte efterfrågat dem och de själva har aldrig behövt ägna sig åt det traditionsenliga grovjobbet i stjärnbranschen: signera tusentals pressbilder och skicka ut till autografsamlare.

Bland artister med en särskilt ung publik finns det numera gott om exempel på hur karriärer startat genom sociala medier, för att sedan ta fart i mer konventionella kanaler.

Pojkidolen Justin Bieber är kanske det bästa exemplet på global, allomfattande digital närvaro.
- Justin lägger ju ut bilder varje dag. På Twitter, på Instagram. Han tar bilder på sig själv, på vad han jobbar med. Och med Justin Bieber var det ju så att han blev upptäckt på Youtube, berättar 19-åriga Jessica Löfström, som driver Justin Drew Bieber Swe, en av Sveriges största bloggar om artisten.

Justin Bieber har 54 miljoner följare på Twitter. Det har gjort det till en stor händelse i en beliebers liv om idolen bestämmer sig för att följa henne tillbaka.
Om man retweetar mycket och skriver jättemycket om honom, så kan det hända att han följer en tillbaka på Twitter. Jag vet att han följer vissa fans, säger Jessica Löfström.

Men egna bilder? En egen bild på henne själv och Justin? Nej, någon sådan har hon inte.
- När han var i Sverige här stod vi och väntade utanför Grand Hotel i Stockholm. Han sprang förbi, det tog några sekunder. Så bilderna blev kanske inte så bra. Inga närbilder direkt.

 

http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/fran-signatur-till-selfie-1/

 


    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar: